Светъл ден за духовния живот в град Трън, където на показ вече е изложена вековна чудотворна икона – СНИМКИ

Чудотворната икона на Свети Николай вече е изложена в едноименния храм в град Трън. Иконата е изложена в дърворезбован проскинитарий и е защитена зад стъкло, предаде репортер на Zapadno.com.

Специално за освещаването на проскинитарият пристигна Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Висшият духовник оглави архиерейска литургия, в която съслужи с архиерейския наместник на град Трън отец Дамян Делов, отец Николай и други свещеници.

При влизане в храма вниманието на трънчани и гости на града беше насочено към чудотворната икона на Свети Николай, която датира от 1786 година. От днес тя вече е поставена за молитви в осветен проскинитарий, който е изработен от дърворезбар в Пловдив. Средствата за изработването на проскинитария са дарени от анонимен дарител и Община Трън.

Историята на иконата е малко позната. Църковната реликва е открита от отец Дамян Делов при разчистване в храм “Свети Николай”. Наложило се да бъде направена реставрация, тъй като състоянието и не било добро. Възстановена е от реставратора Александър Пенев.

Разгледайте снимки от литургията и мястото, на което е поставена чудотворната икона:

Виж също...

Loading...