Музеят на Брезник кани на няколко изложби, концерт и още изненади за Европейска нощ на музеите

Общински исторически музей-Брезник подготвя богата програма за отбелязването на Европейската нощ на музеите, която ще се проведе на 18 май (събота). Поредицата от събития ще се проведат в двете изложбени зали, съобщиха от институцията.

За първи път в град Брезник ще гостува изложбата “Светинята от Атон” – резбован кръст от края на ХVІ -началото на ХVІІ век. Кръстът е съхранен в град Брезник от свещеник Асен Пенчев и предаден на музея в град Перник. Чрез тази изложба ще гостува Регионален исторически музей-Перник, а светинята ще може да бъде видяна в изложбена зала “Военен клуб” на музея в Брезник.

В изложбена зала “Класно училище” на брезнишкия музей може да бъде разгледана изложбата “Млекопреработването в България”. Тази експозиция е представена от Национален земеделски музей-София.

В интервала от 14:00 до 17:00 часа пред музея и в него ще бъде обособена Улица на занаятите, която ще съчетае грънчарска работилница, шивашка работилница, ателие по иконопис, художествено ателие “Да нарисуваме най-дългата рисунка, да направим парцалените кукли на баба и играем техните забавни игри”, както и много други изненади.

Програмата по отбелязване на Европейска нощ на музеите ще включи и церемония по награждаване на приятелите на музея, която ще се проведе в изложбена зала “Военен клуб” и ще започне в 17:00 часа. Специален поздрав към посетителите ще отправи балетното студио към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”.

В 18:00 часа ще започне концерт под надслов “Музеят и приятели”. Участие в него ще вземе детски танцов състав “Граовчета” към средно училище “Васил Левски”, танцов състав “БрезиЯна” и граовски хумор и песни, изпълнени от Василена, Цветелина и Ивета от групата за словесен фолклор към народно читалище “Просвещение-1870”.

След 20:00 часа в изложбена зала “Военен клуб” ще бъдат прожектирани филмите “Стоян Миленков – трубадур на смеха” и “Сръбско-българската война и битката при Брезник”. Документалните филми са изготвени по идея на Общински исторически музей-Брезник.

Експозициите в двете изложбени зали на брезнишкия музей ще бъдат отворени за посетители от 14:00 до 22:00 часа.

Виж също...

Loading...