Три църкви и три читалища в брезнишките села ще получат средства от годишното дарение на „Асарел-Инвестмънт“

Всички села, които са кандидатствали за финансиране, ще получат средства по договора за сътрудничество между мината в Брезник и Община Брезник. „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД всяка година предоставя дарение на Общината в размер на 50 хиляди лева. Половината от тях се разпределят на проектен принцип и днес бяха обявени проектите, които ще получат финансиране на обща стойност 25 хиляди лева, предаде репортер на Zapadno.com.

На сайта на Община Брезник е публикувана информация, която гласи, че три църкви, три читалища и още два проекта на селата около Брезник ще получат финансиране по Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник за 2019 година. Компанията е представена в община Брезник чрез своето дъщерно дружество “Трейс Рисорсиз”. Към тях се добавят проекти за подпомагане на спорта в града, за образователен проект на училището в село Ноевци и за фестивала на детското творчество „Видовденчета“.

Всеки от получателите на средства е кандидатствал по процедурата, обявена през месец март тази година. Нейната цел беше широк кръг хора с идеи да имат достъп до средствата, които фирмата ежегодно осигурява за подпомагане на инициативи в община Брезник. Комисия, назначена от кмета на Общината е разгледала предложенията и е избрала одобрените кандидатури.

„Радваме се, че има села, които са кандидатствали с повече от един проект, но само по един от село е одобрен, за да подкрепим повече идеи.”, уточниха пред Zapadno.com от „Асарел-Инвестмънт“. “Тази година беше трудно да изберем един проект пред друг, защото повечето бяха равностойни. Задачите им са много амбициозни, но много по-впечатляващо е желанието на хората от селата с малки стъпки, понякога в продължение на години, да постигат успех в начинанията си. Именно затова в направлението „Инициативи на селата“ всички ще получат подкрепа.“, поясниха още от компанията.

През 2019 година продължава подкрепата за идеята на Училищното настоятелство към средно училище „Васил Левски“ да направят Фестивал на детското творчество „Видовденчета“. В името на децата ще се работи и съвместно с футболен клуб „Чорни“, тъй като е одобрена идеята на клуба за създаване на по-добри условия за спорт на подрастващите.

„Класна стая от рециклирани материали“ ще направи училището в Ноевци. Проектът, който Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ подкрепят е свързан с по-атрактивно изучаване на теми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. В най-голямото село в общината ще се реализира и още един проект. Кметството има идея да създаде приятни условия за туризъм по маршрута от центъра на село Ноевци до Църногорския манастир.

Детска площадка ще се изгради в село Кошарево, а селата Бегуновци, Велковци и Гигинци ще реализират проекти, свързани с дейността на читалищата си. Помощ за съхраняване на църквите ще получат селата Слаковци, Сопица и Горна Секирна.

За първи път тази година дарението на фирмата поставя фокус върху инициативите на селата в Брезнишко. Всички, които са подали своя проект именно в това направление от дарението, ще получат финансиране. Поради високата обществена значимост на подадените предложения от селата, както и желанието да бъдат подкрепени повече идеи, към средствата от дарението „Асарел-Инвестмънт“ ще добави още нещо. Фирмата допълнително ще предостави част от необходимите материали и ще насърчи служителите си да участват с доброволен труд при реализацията на проектите в направлението „Инициативи на селата“.

Сумата, в която трябва да се вместят всички малки проекти е общо 25 000 лева. Тя представяла половината от размера на годишното дарение на фирмата. Останалите 25 000 лева от дарението са предвидени за значим инфраструктурен проект, който предстои да бъде уточнен между финансиращата организация и Общината като получател на дарението.

Виж също...

Loading...