Редиците на българските полицейски сили се оборудваха с робот за борба на бомбения тероризъм и други модерни джаджи

“Изключително съм удовлетворен от това, че можем да оборудваме Специализирания отряд за борба с тероризма и всички звена по областни дирекции, които ежедневно извършват високорискови операции, свързани с обезвреждане на опасни престъпници и провеждане на специализирани полицейски операции с висок риск срещу организираната и тежка престъпност. От опит знам, че за да са ефективни звената при неутрализиране на всяка една заплаха, на първо място, те трябва да се чувстват защитени от помощните средства, които използват.”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той благодари на всички, които са работили по обществените поръчки и по процедурите за това оборудване. Вътрешният министър уточни, че ще бъдат раздадени над 1 400 бронежилетки, предстои да бъдат закупени още такива, за да може да бъдат оборудвани и останалите служители от дирекция „Жандармерия“, които ежедневно са на терен и решават кризисни ситуации от различно естество. “Основната ни задача е да пазим живота и здравето на гражданите и да пазим добър обществен ред, затова смятам, че с помощта на новото оборудване постигаме една от поставените цели – чрез ефективна защита на служителите при изпълнение на тяхната високо отговорна работа да доведем до ефективна защита на живота и здравето на гражданите. За борбата с бомбения тероризъм е предоставен високо технологичен робот, който е от последно поколение и има всички възможности и способности да провери всеки обект дистанционно, опазвайки живота и здравето на служители и гражданите, да обезвреди всяко едно взривно устройство.”, каза още Младен Маринов. Вътрешният министър благодари и на екипите, които с много умение и познание използват тази техника. Пожела на служителите да не се налага често употребата на това оборудване, но когато го използват, да са сигурни, че са защитени, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър-председателят Бойко Борисов, който лично присъства на церемонията, поздрави министъра и ръководството на МВР за  грижата към служителите, които изпълняват рисковани функции. Той не скри радостта си, че Специализирания отряд за борба с тероризма вече разполага с най-добрия робот за обезвреждане, с който разполагат аналогичните служби в европейските държави.

“В навечерието на празника на вътрешното министерство заявихме и от бюджета на МВР бяха отпуснати парични средства за закупуване на многозарядни пистолети марка „Глок“ и на противокуршумни жилетки.”, допълни директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Той посочи, че многозарядните пистолети са общо 140 и отговарят на стандартите на НАТО. Отпуснати са пари и за 50 противокуршумни каски, които са оборудвани в визьори. Освен това са закупени и 885 белезници, 890 кобури за пистолети, 730 бронежилетки. След сключено споразумение за „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансирано по Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“ и изпълнение на дейностите по него, са закупени още 1 413 бронежилетки.

По проект Модернизация на учебно-материалната база и повишаване на защитата от бомбен тероризъм, финансиран по Фонд „Вътрешна сигурност“, Специализираният отряд за борба с тероризма вече разполага с мобилен комплекс с включено в него допълнително специализирано оборудване за защита и обезвреждане на взривно устройство. Шесколесната дистанционно управляема роботизирана система DEFENDER D2.1 е предназначена за откриване, идентифициране и неутрализиране на обект със съмнение за наличие на взривно устройство, кола-бомба и конвенционални боеприпаси. Роботът е произведен в ирландската фирма ICP NewTech в резултат на съвместна програма за разработка в САЩ и Европа, поясни главен комисар Терзийски. Той обясни, че закупеното оборудване е разпределено на областните дирекции, както и на жандармерийските подразделения в страната. Това снаряжение ще помогне на служителите в МВР да изпълняват по-ефективно служебните си задължения при борбата с противодействие на престъпността и опазването на обществения ред.

На тържествената церемония присъстваха още зам. министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, заместник-директорите на Главна дирекция „Национална полиция“, директорите на областни директори, полицейски служители.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на МВР

Виж също...

Loading...