Брезничани ще покажат красотата на автентични граовски носии в Лондон, както и презентация с народни обичаи в Граово

Българският културен институт Лондон кани всеки, който желае да се докосне до колорита на традиционните бит и култура на Югозапада на България – Брезник, Трън и Перник. Трите общините ще бъдат представени от танцови и музикални групи, мултимедийна презентация на „Народните обичаи в Граово“ (Брезник), изложба от фотографии на празника „Сурва“ на известни фотографи от Перник и експонати от творчеството на младия художник от Трън – Мерлина Генова, съобщават от Български културен институт Лондон.

Специалните гости в столицата на Великобритания ще покажат традиционни маски и костюми на сурвакари, живите носители на маскарадната обредност, които представляват великолепни произведения на народното приложно изкуство. Също така ще бъдат показани автентични граовски носии. Вкусни деликатеси, вино и напитки от местни производители ще допълнят цялостното преживяване на вечерта.

Събитието се организира със специалната подкрепа на Британско-българското общество. Очаква се на събитието да бъде дегустирано българско кисело мляко в глинени съдове от трънското село Бусинци, както и да бъдат представени песни на Гюрга Пинджурова. Представянето на Югозападния край на България с фокус върху Брезник, Трън и Перник ще бъде на 6 юни от 19:00 часа в Българския културен институт, който се намира в посолството ни в Лондон. Адресът на посолството е: 186-188 Queen’s Gate, South Kensington, London SW7 5HL, Великобритания.

Виж също...

Loading...