За първи път в Слаковци ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на реставрирания паметник в центъра

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан тържествено на 24 май в брезнишкото село Слаковци, съобщи за читателите на Zapadno.com кметът на населеното място Димитър Димитров.

Празникът ще бъде отбелязан в центъра на селото, край реставрирания през 2018 година паметник на Свети Свети Кирил и Методий. На събитието са поканени да присъстват бивши преподаватели и бивши ученици на някогашното училище в Слаковци. “Очакваме да дойде последната директорка и учителите, които бяха преди закриването на училището.”, поясни кметът Димитър Димитров и добави, че поканата е и към всички жители и гости на селото.

За доброто настроение на гостите ще бъде подсигурена музика и скара с вкусни мезета. Намерението на организаторите е празникът да се превърне като народен събор, с който да се почете 24 май. Събитието ще започне в 11:00 часа с кратка реч.

Скулптурният паметник на Свети Свети Кирил и Методий има дълга история. Много години монументът е бил част от някогашното училище, но след закриването на школото той е забравен. Паметникът е единственият в област Перник, на който са изобразени светите братя Кирил и Методий. Реставриран е чрез благотворителна кампания на мината в Брезник, в която са се включили жители на общината. Общинската администрация на Брезник също е оказала съдействие за възстановяването му в сегашния вид. Откриването му се състоя на 1 ноември миналата година.

Виж също...

Loading...