Кръстът с 20 сцени от Стария и Новия завет пристига в Брезник, където ще бъде показана и изложба с църковни книги от 19 век

Уникалният кръст от Атон, който показва 20 сцени от Стария и Новия завет, ще бъде изложен за посетители в музея на град Брезник. Заедно с резбования кръст ще бъдат показани и табла, на които са показани отделните сцени на него, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата “Светинята от Атон” ще бъде показана на 18 май, когато Общински исторически музей-Брезник се включва в Европейската нощ на музеите. Кръстът датира от края на 16-ти и началото на 17-ти век. Той е бил съхранен в град Брезник от свещеник Асен Пенчев и предаден на музея в град Перник. “През 70-те години на миналия век е постъпил в тогава Окръжен исторически музей-Перник. Предложен е от наследниците за откупване от музея. За първи път той ще гостува в Брезник и само за три дни – в Нощта на музеите, 20, 21 и до 22-ри май вечерта желаещите могат да го видят в изложбена зала “Военен клуб”.”, сподели директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. В последните месеци кръстът гостува на музеите в Гоце Делчев и Благоевград.

Експозицията с кръста ще бъде допълнена с експонат от фонда на музея в Брезник. “Ще представим и наши експонати. Във фонда на музея също имаме един резбован кръст с 12 сцени от двете страни, който е със сребърен обков който също не е показван пред публика.”, добави още Емилия Велинова. Експонирани ще бъдат църковна утвар, църковни книги от архивите на свещениците от град Брезник от 19-ти век и други непоказвани предмети.

На 18 май в двете изложбени зали на брезнишкия музей ще се състоят и поредица от други събития, за които може да научите повече в публикацията: Музеят на Брезник кани на няколко изложби, концерт и още изненади за Европейска нощ на музеите.

Кадър: ТопПреса

Виж също...

Loading...