Десетилетие приятелство ще празнуват с изкачване на връх Руй туристи от България и Сърбия

Мотото на традиционното международно изкачване на връх Руй е “Десетилетие приятелство”. Общината в Трън отправи покана към желаещите да вземат участие в юбилейното изкачване на първенеца на Руй планина, става ясно от съобщение на общинската администрация.

Тазгодишното изкачване ще се проведе на 22-ри юни (събота). За туристи без собствен транспорт ще бъде организиран превоз с автобус с маршрут между град Трън и село Забел. Автобусът ще потегли от площад “Владо Тричков” в Трън в 9:00 часа и ще се върне от трънското село Забел в интервала между 17:30 – 18:00 часа. Престоят на връх Руй ще бъде в часовия интервал между 13:00 и 16:00 часа българско време. По това време на върха ще пристигат туристи от двете страни на границата, без да бъде пресичана тя, поясниха от Община Трън.

В деня на събитието Община Трън ще организира и маршрут за изкачване от село Забел – връх Руй – хижа “Руй” – село Забел или село Ломница. Автобусът ще чака туристи в село Забел. Това поясняват още от общинската администрация и отбелязват, че туристическите дружества и организации, които ще подготвят самостоятелно изкачване на първенеца могат да посочват и други маршрути, но ще носят отговорност за лицата, които ще водят. Очаква се до 14 юни да бъдат обявени списъци с желаещите да изкачват върха чрез организацията на Община Трън.

Разстоянието от село Забел до връх Руй е 10 километра, които се минават за около 2 часа при нормално темпо на ходене. По трасето до върха няма вода. Туристите предварително се предупреждават, че в планината има опасност от рязка смяна на времето.

Виж също...

Loading...