Започва ликвидиране на язовир “Брезник” след издадено предписание от Главна дирекция “Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях”

Общински съвет-Брезник даде съгласието си язовир “Брезник” да бъде ликвидиран. Това решение беше взето на провелото се на 22 май заседание на местния мини парламент, предаде репортер на Zapadno.com.

Причината за предприемане на мярката е протокол на Главна дирекция “Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях”, с който е предписано до 30 юли 2019 година да се приеме решение за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовира. “Това е началото на процедурата – да има решение, а след това разрешението конкретно за ликвидацията се разрешава от контролиращия орган. По тяхно предписание вземаме решение или за извеждане, или за ликвидация.”, поясниха от Община Брезник.

На 12 юни миналата година е дадено предписание да се изготви оценка на възможността и целесъобразността за извършване на ремонт и реконструкция или пристъпване към извеждане от експлоатация и/или ликвидация на язовир. Предписанието за това е издадено след като Комисия, назначена със заповед на областния управител, е направила проверка за техническото и експлоатационното състояние на язовирите в област Перник.

По предписание на контролните органи язовирът се поддържа постоянно на “мъртъв обем”. Водоемът заема площ от 23,659 декара и се намира над язовир “Слаковци”. Язовирът няма контролно-измервателна система, става ясно от протокола на Комисията, направила проверката през юни миналата година.

Виж също...

Loading...