За празника на светеца Терапонтий Трънски в град Трън беше отслужена литургия и донесена частица от лековит дъб

Празнична литургия в чест на българския светец Свети Терапонтий Трънски беше отслужена по-рано днес в храм “Света Петка” в град Трън. Богослужението отслужи отец Михаил Станкович, който за първи път донесе частица от дъб, който е свързан със светеца, предаде репортер на Zapadno.com.

На 27 май православната църква почита свещеномъченик Терапонтий Софийски или Терапонтий Трънски, който е един от деветимата софийски светци. “Според местна легенда той е бил свещеник в Трън, където е бил посечен. В житието на Свети Терапонтий пише, че е изведен и посечен извън София. Там където е посечен, е поникнал дъб, при който много хора са намирали изцеление от болести. Един дънер от него се пази в старинната църква „Света Петка Стара“ в София.”, поясни отец Михаил Станкович.

Образът на светеца е изобразен на икона в трънския храм “Света Петка”, на стенопис в храм “Свети Димитър в трънското село Ярловци и на други места в Перник и София. „Свещеномъченик Терапонт, който бидейки жител на това място и презвитер на светата Божия църква в Сердика (София), живял с много добродетели и на края, по време на гоненията против християните, бил задържан под стража от беззаконниците заради Христовата вероизповед. Подир много мъчения, и обложен с тежки железни вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и така получил мъченическа смърт за Христа. А говорят, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досега се вижда, и стават там различни изцеления, когато с вяра се пристъпва.“, пише българският църковен писател Матей Граматик за Свети Терапонтий.

Частица от лечебния дъб, свързан със светеца, беше изложена от отец Михаил по време на литургията в Трън. Присъстващите в храма миряни се поклониха и помолиха пред частицата от дървото.

Виж също...

Loading...