Жител на Бегуновци с въпроси и критики за поддържане на бордюр, кметът на селото отговори с Наредба за обществения ред и чистотата

Жител на брезнишкото село Бегуновци отправи критики и въпроси, относно поддържане на бордюр в центъра на населеното място. Кметът на селото пък се позова на Наредба за обществения ред и чистотата в община Брезник, като даде пример с други местни жители, предаде репортер на Zapadno.com.

Според местният жител Стефан Стоилкова кметът на селото има лично отношение към нея и семейството и. “Здравейте. Нямах намерение да занимавам когото и да било с лични проблеми, но такова отношение и подигравка вече минава всякакви граници! Става въпрос за кмета на с.Бегуновци, г-жа Соня Славова. Въпросната има лично отношение към мен, близките ми и бизнеса ни, което не ми пречи особено. Засяга ме, когато става дума за селото и това, което се прави за него. Въпросът ми е защо Славова изрично е забранила на жената, която работи по програма да почиства и боядисва тротоара, намиращ се в близост до магазина ни? Чия собственост и чия грижа са тротоарите и бордюрите в селото? Позволено ли е на длъжностно лице да проявява лично отношение и лични интереси към жителите на селото? Най-малкото гледката в сегашния вид е грозна … и на тротоарите и на отношението ..”, писа Стефани Стоилкова от брезнишкото село Бегуновци до редакцията на Zapadno.com, като приложи снимков материал.

Кметът на село Бегуновци Соня Славова каза, че според Наредба № 1 за осигуряване и поддържане на обществения ред, чистотата, организацията и безопасността на движението на територията на община Брезник, всеки трябва да поддържа площите около имота си или наетото от него място. “Те са наематели към СЕЛКООП-Ноевци и са длъжни да привеждат във вид прилежащите площи към магазина. 84-годишен жител, който има над 10 метра тротоар пред къщата го почиства.”, поясни кметът. Тротоарите, пред които има къщи, в които хората са починали, се почистват от служител по програма, отбеляза още Соня Славова.

Член 23 в Глава III от Наредба № 1 за осигуряване и поддържане на обществения ред, чистотата, организацията и безопасността на движението на територията на община Брезник гласи: Поддържането на приветлив и естетически вид на улиците, площадите, подлезите, дворовете, вътрешно-кварталните пространства, терените в жилищните комплекси, съдовете за смет, общите части на сградите, витрините на заведения и фирми, както и на местата край водните площи, спортните и детски площадки, кооперативните пазари, автобусни спирки и телефонните кабини на територията на общината, чрез редовното почистване (метене, миене, снегопочистване, отстраняване на ледените висулки, сметосъбиране и сметоизвозване) е задължение на:

1. Общината за снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване;

2. ръководителите на учрежденията, едноличните търговци, търговските дружества и обществените организации, собствениците и ползвателите на заведения и преместваеми съоръжения за търговия и други имоти, които управляват и стопанисват, както и прилежащите към тях части от територии от зелени площи и тротоари;

3. собствениците и ползвателите в етажната собственост /жилищни кооперации и входове на жилищни блокове/ по отношение на общите части на сградите, предназначени за общо ползване от обитателите, дворовете, частите от вътрешнодворните пространства и частите от тротоарите, прилежащи на съответните имоти;

4. собствениците на индивидуални жилищни сгради по отношение на дворовете, сградите и второстепенните постройки и съоръжения, както и прилежащите към недвижимия имот части от тротоарите.

Снимка: Стефани Стоилкова

Виж също...

Loading...