Трънчани се върнаха в мили спомени от детската си градина чрез документална изложба пред читалището – СНИМКИ

Архивни снимки върнаха десетилетия назад трънчани и гости на града, които разгледаха документална изложба на местната детска градина “Ален мак”. Експозицията беше открита за посетители по-рано днес на сцената пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и е част от честванията за 120 години предучилищно образование в Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Сред архивните снимки са показани етапи от развитието на предучилищното образование в Трън. Проследени са моменти от заниманията на децата преди десетилетия. Черно-белите спомени показват участието на някогашните малчугани и вече пораснали хора в различни състезания, чествания за 90 и 100 години на предучилищното образование в пограничния град. Показани са и фотографии с деца и бившата директорка на детското заведение Веца Стоилова. Доайенът сред учителките в детската градина е Валентина Павлова, която е част от предучилищното образование в Трън от 40 години. Учителката е преподавала на поколения деца, които и до ден днешен я поздравяват по улиците на града.

Трънчани с интерес разгледаха снимките и се откриваха в тях като по-млади. Някои от тях дори си направиха снимки на изложените фотографии, за да ги покажат на своите роднини и приятели. В албум пред централното табло на експозицията бяха показани и моменти от 80-те години на миналия век, когато в детската градина са се провеждали много спортни занимания, както е и в наши дни.

Сегашната сграда на детска градина “Ален мак” също е показана на фотографиите, но през далечната 1977 година, когато е била открита. “На 7 ноември 77-а година беше откриването на новата сграда. Преди това детското заведение беше в ДПП-то и оттам се пренесохме в новата сграда.”, спомни си Валентина Павлова. Исторически факти показват, че най-старата забавачница в Трън е била на първия етаж в някогашния строителен техникум.

Паралелно с документалните архивни снимки, беше подредена и втора изложба на предмети от детски и учителски работилници.

Разгледайте снимки от изложбата, която беше заснета от обектива на Zapadno.com:

 

Виж също...

Loading...