Сурвакари от Долна Секирна ще се включат в празника „Звончарски събор по Спасовден“ в село Люлин

В дивното и красиво пернишко село на име Люлин ще се проведе „Звончарски събор по Спасовден“. Празникът ще бъде на 8 юни (събота) от 10:30 часа, на открита сцена пред народно читалище „Христо Ботев -1961”, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Съборът се организира за първи път от кметството в селото Люлин, народно читалище “Христо Ботев-1961“ и с подкрепата на Община Перник. Целта е да се популяризира звънчарското изкуство от различни български региони, както и запознаване с традициите и звънците в едно от най-големите пернишки села – Люлин. Участниците могат да покажат, купят, заменят и демонстрират звук и сила на звънците и прилежащите към тях атрибути-колани и други елементи. Ще бъдат приготвени дървени стойки, на които домакини и гости ще могат да закачат своите звънци, някои и на по триста години. Поканата е адресирана до всички от страната и област Перник. Всеки участник ще получи грамота за участие.

В събора са заявили участие хора с различни професии, но всички с една страст по българското изкуство-майстори на дърворезба, най-добрите майстори на маски в Пернишко, на звънци, колани, гайтани и занаятчии. За децата ще има демонстрации с грънчарско колело. Ще се включат още и част от сурвакарските групи на селата Джерман, Мещица, Долна Секирна, Люлин, Земен и много други. Най-голямата награда ще бъде от кмета на село Люлин за победителя от така нареченото предизвикателство „наддрънкване“ – когато двама или повече младежи ще закачат своите звънци, за да покажат издръжливост и звук за голямата награда ЗВЪНЕЦ. Богата музикална програма с участието на местни формации и гостуващият оркестър „Граово“.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...