За годишнината на съда в Трън пристига изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“

Пътуващата изложба “140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде експонирана в Районен съд-Трън. Експозицията ще бъде представена пред жители и гости на Трън на тържественото честване за 140-годишнината от учредяването на съда, поясни пред репортер на Zapadno.com председателят на съдебната институция съдия Петър Симеонов.

Отбелязването на годишнината ще се състои на 7 юни (петък) от 11 часа в Районния съд. Сред поканените официални гости са представители на Висшия съдебен съвет, Апелативен съд-София, Окръжен съд-Перник, Районните съдилища в област Перник, Окръжна прокуратура-Перник, Върховна касационна прокуратура, Национален институт на правосъдието, Областна администрация-Перник и дори съдебни служители от сръбската община Бабушница.

Специално за събитието ще бъдат открити две изложби – за историята на Районния съд и 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. За първата изложба са спомогнали дарители, а втората експозиция пък пристига директно от Народното събрание. В пътуващата изложба са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Снимка: Народно събрание

Виж също...

Loading...