Дефиле с тъпани на фестивала “От Трън по-убаво нема”, в който ще се включат от Брезник, Казанлък и други общини

За първи път в историята на фестивала “От Трън по-убаво нема” ще се акцентира върху тъпаните. Идеята на организаторите е да се проведе дефиле по централните улици на град Трън, в което ще се чуват ритмичните звуци на тъпаните от участници в събитието, предаде репортер на Zapadno.com.

Всеки, който желае може да донесе своя тъпан, за да направи още по-звучен тазгодишният фестивал и мероприятията, свързани с него. “По принцип в “Бодифолк загадките” ще има част от участието на тъпаните като инструмент. Ще водим дефилето с тъпани. Дано ги обединим да стане хубаво, да се чува.”, поясни главният организатор на празника и хореограф Йордан Станимиров. Дефилето ще започне от фестивалния парк и ще продължи до площада в града.

Участие в деветото издание на “От Трън по-убаво нема” ще вземат групи от Брезник, Благоевград, Казанлък, Дупница, Самоков, София и други райони на страната. Двете групи от Северна Македония, които бяха заявили участие, са се отказали да се включат в тазгодишното издание на фестивала. “Идеята не е в това колко ще дойдат като изпълнители. Идеята е колко ще дойдат като зрители. За мен това е много важно, защото ние разпиляваме зрителите на всички културни и исторически места около Трън.”, поясни още главният организатор на празника и хореограф Йордан Станимиров.

На предстоящото издание на “От Трън по-убаво нема” ще бъде представена и песен, която ще е посветена специално за фестивала. Песента е от Трънско, но е в аранжимент за квартет “Славей”. В изпълнението са вплетени мелодии от изпълнение на Румен Сираков, а аранжиментът е дело на Сергей Стойнов. Сред атракциите в центъра на Трън отново ще бъде кобилата Фризи от Перник.

Фестивалът от “Трън по-убаво нема” ще се проведе на 8 юни (събота) с целодневна програма от събития, които ще започнат в 10 часа и ще приключат вечерта.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...