Местен бизнес: Семейство от брезнишкото село Муртинци вдъхва нов живот на бившето ТКЗС, където е изградило затворен производствен цикъл

Малко са фермерите в област Перник, които са направили затворен производствен цикъл и успяват да се задържат на пазара. В наши дни примерите за такива фермери в Брезнишко са няколко, като един от тях е семейство Михайлови от село Муртинци, което Zapadno.com ще ви представи в периодичната рубрика на сайта “Местен бизнес”.

Фермерското семейство се занимава със земеделие, животновъдство и дори мандра, с която производственият цикъл на стопанството е затворен. Всичко започва в началото на 90-те години на миналия век, когато Пепи Михайлов закупува бившето ТКЗС в родното си село Муртинци. “Първоначалната дейност на района си беше мандра, а животни са се гледали единствено за собствена консумация. В началото мъжът ми с баща му са отглеждали крави.”, разказа съпругата на Пепи – Петрана Михайлова.

Така в продължение на около 10 години стопанството функционира като мандра, в която са се произвеждали основно кашкавал и масло. “Впоследствие млякото много намаля в района. Мъжът ми реши да купи и стопанските постройки, които са били за овце. При условие, че има такава база, решава да се захване с кози. Това е през 2003 година, когато започва да събира местни кози от околните села – по 1-2, 3 от баби и дядовци.”, сподели още Петрана Михайлова. 16 години след поставеното начало с първите кози, в стопанството преобладава селектираната порода бяла българска млечна от Институт по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Наблюденията са, че с тази порода производството се е подобрило.

Към днешна дата козите в стопанството на семейството наброяват 260. Отглеждането им не е лесно, но най-трудно е с намирането на работна ръка. Работа има, но на повечето хора не им се работи. Във фермата на семейство Михайлови работят около дузина човека, сред които и две семейства от Великотърновско, на които децата им учат в Брезник. Освен с животни, фермерите се занимават и със земеделие. “Основната култура ни е люцерната. Земята я обработваме с цел да си изкарваме храната на животните. Това е затворен процес. Сега малките бали са ни много по-угодни за изхранването на животните, защото имаме фуражомелка, която меля люцерната и се сервира на козите мляно. За тях е много по-добре така и не се изхвърля толкова.”, разказа още Петрана Михайлова.

От 2007 година пък козите пък се доят с агрегат, което е по-хигиенично и не е толкова трудоемко, както е било в началото. Добитото козе мляко пък първо се пастьоризира преди да бъде преработено. “Това ще рече нагряване някъде до 72-73 градуса с цел да се убият абсолютно всички видове бактерии. Много хора не го практикуват и я изпускат тази процедура, за да става по-бързо цялата работа. Много хора и не знаят за пастьоризацията. Когато този процес се направи продукцията е много по-качествена.”, сподели още фермерът Петрана Михайлова.

Мандрата в село Муртинци произвежда сирене и кашкавал от козе и краве мляко. Кравето мляко се изкупува от животновъд от брезнишкото село Кошарево. Наскоро пък е започнало производството на козе и краве кисело мляко. Сиренето, което се предлага пък е два вида – прясно и зряло. Клиентите предпочитат повече зрялото сирене, което е по-твърдо от другото. През годините досега фермерите не са предлага своята продукция извън пределите на Муртинци. Всеки, който желае, идва да си закупи на място от сиренето, кашкавала или киселото мляко. “Имаме редовни клиенти от години, като основни те са такива. Идват с тенекета хора и се запасяват от есента. Той като дойде човекът, ние му правим прясна саламура, за да може да си изкара цялата зима, даже до пролетта.”, поясни още Петрана Михайлова. Фермерската работа е трудна и изисква постоянство, а животното е жив организъм, който от сутрин до вечер, като нас хората, иска внимание и грижи, убедена е тя.

Виж също...

Loading...