Прокуратурата проверява законно ли се строи водопроводът за мемориала на референдума в Трън, дебат кое е по-важно – идеята или частната собственост

Основен принцип на комунизма е, че частната собственост е на всички – обща частна собственост. След промените в България през 1989-та година този принцип би трябвало да е отпаднал и правото на собственост да се уважава и защитава. Дали са нарушени нечии права в община Трън и дали са спазени всички закони в тази връзка проверява прокуратурата. Тя е сезирана от трънски граждани със сигнал, че без информация и съгласие от собствениците през частен имот се прокарва водопровод към чешмата, чието строителство започна преди две години в памет на местния референдум срещу намерението на частна фирма да реализира инвестиционен проект в общината.

“Подадени са сигнали до Общината и прокуратурата. Прокуратурата е възложила проверка на полицията. Полицията е извършила проверка и днес връща материалите в прокуратурата”, съобщиха за читателите на Zapadno.com от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник. От полицията нямат право да предоставят информация какво е установила проверката им, затова потърсихме информация от прокуратурата и Общината. Щом получим тяхната позиция, ще информираме читателите.

Докато се извършва проверката на властите, проблемът получи своя обществен дебат в социалните мрежи. От него разбираме, че още при първата копка за чешмата е било ясно, че обектът не е водоснабден и няма как да бъде водоснабден, освен ако не мине през частни имоти. Дали това е така предстои да бъде потвърдено. Наследници на собствениците обясняват, че преди седмици имотите им са разкопани и през тях е прокаран водопровод без някой да ги пита или информира. Разговорът беше насочен в посока „за“ и „против“ мемориала на референдума, но собствениците настояват на въпроса „за“ или „против“ спазването на законите и уважението към частната собственост, независимо дали погазването на правата им е оправдано с мемориала, нуждите на туристическия център или други цели.

Става ясно, че ако някой ги беше попитал, собствениците вероятно щяха да се съгласят през имота им да минава водопровод. Но никой не ги е попитал и според твърденията им точно липсата на съгласие за строителство в имотите е в основата на сигнала до прокуратурата. Zapadno.com зададе въпроси към Община Трън има ли разрешение за строеж, то подкрепено ли е с всички нужни документи, както и кой всъщност строи водопровода. Очакваме техните отговори.

Един от упреците към собствениците е, че острата им реакция към Общината идва от разминаване между техните собствени политически пристрастия и преобладаващата политическата сила в управлението на Трън. В подкрепа на това разделение е напомнянето, че именно кметът на Община Трън предизборно участва в първата копка на чешмата при парка на Ждрелото на река Ерма, заедно с активисти на референдума.

Днес активистите твърдят, че претенциите за частната собственост саботират благородно дело: „Въпросът тук е защо се пускат жалби? При положение, че се прави нещо добро и полезно.“ А другата гледна точка е: „Въпроса за нахлуване в частна собственост и незаконно строителство е поредното беззаконие, което се опитват да облекат в “непорочна” кауза.“

 

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и сдружение “България за Трънско

Виж също...

Loading...