Брезник ще бъде домакин на регионална конференция за 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

Регионална конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница” ще се проведе на 14 юни в град Брезник. Участие в конференцията ще вземат българи от двете страни на границата, предаде репортер на Zapadno.com.

Конференцията ще е част от събитията, с които през 2019 година се отбелязват 100 години от подписването на Ньойския договор. По силата на този договор, от България са откъснати Западните покрайнини включително 18 трънски села. Ньойската граница прекъсва пътища, връзки и контакти между хората. През последните 100 години българите в Западните покрайнини са намалели до 16 000 души, което се дължи на редица фактори, един от които е сръбската асимилация и липсата на инвестиции в Царибродско и Босилеградско. Благодарение на демократичните промени в България, от 1990 година насам темата Западни покрайнини стана достояние на българската и международната общественост, което се дължи най-вече и на съпричастността на българската държава към своите сънародници в Царибродско и Босилеградско, поясняват от Обществения съвет “Сто години Ньойски договор”, който организира конференцията.

Град Брезник е избран за домакин на конференцията, тъй като през годините след Ньойския договор на път за Стрезимировци са преминавали Стилиян Чилингиров, Емануил Попдимитров и италианският журналист Жорж Нурижан водейки със себе си чуждестранни дипломати и журналисти, за да им показват трагичната участ на разделените с граница българи. Тогава Стилиян Чилингиров произнася прословутото си слово: “И Вие, които искате да знаете какво е неправда и какво е рана в живото тяло на един народ, елате, непременно елате, елате тука. Два пъти елате ако сте българи и ако искате да видите как Соломоновата шега е станала действителна присъда в Ньой.”.

Чрез конференцията организаторите искат да се подчертае неразривната връзка между българите от едната и от другата страна на границата, имайки предвид факта, че в Цариброд (Димитровград) живеят потомци на брезничани – едни от най-изявените интелектуалци на града, известни като “брезничаните”. В събитието участие ще вземат учени, журналисти, публицисти и краеведи от България и Западните покрайнини съвместно с изследователи от област Перник. Намерението е представените на конференцията доклади да бъдат публикувани в сборник, за което Обществения съвет поема отговорност.

Регионалната конференция ще се проведе на 14 юни (петък) от 10:00 часа в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник.

Виж също...

Loading...