Потоп в Трънско: Пороен дъжд в село Мрамор наводни етажи, активизира свлачище и заля трафопост

Областният управител с актуална информация за валежите и обстановката от изминалото денонощие в област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Областният управител информира, че вследствие на поройните дъждове вчера е регистрирана усложнена обстановка в Трънско. Дъжд с количество 11 – 12 литра на квадратен метър е довел до излизане на приток на река Ерма от коритото му на територията на трънското село Мрамор. Залети са приземните етажи на сгради в 10 двора, от които 8 със селскостопански постройки и два с жилищни такива.

Над третокласния път водещ към село Мрамор се е активирало свлачище, с
наноси от кал и дървета върху платното. До сутрешните часове на днешния ден
пътят беше почистен от Областно пътно управление-Перник и екипи на Община Трън. Съобщава се и за наводнен трафопост в населеното място. Цяла нощ и към този момент екипи на ЧЕЗ, Областно пътно управление, Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са на място и работят в проблемните участъци. Няма бедстващи хора. Областният управител и кметът на Община Трън са в непрекъснат контакт.

Язовирите в област Перник имат достатъчен свободен обем и са под постоянно наблюдение, съобщават от ХТР-Перник при “Напоителни системи”, клон Струма-Места. Данните от изминалото денонощие са следните:

– Язовир Ярловци – 12 л./кв. м.

– Язовир Осломе – 10 л./кв. м.

– Язовир Пчелина – 9 л./кв. м.

– Язовир Извор – 3 л./кв. м.

– Язовир Долна Диканя – 2 л./кв. м.

В останалите общини от област Перник няма сигнали за повишени водни нива и критични ситуации.

Виж също...

Loading...