Хора от пострадалото село Мрамор: Приливна вълна с височина един метър ни изненада – ВИДЕО + СНИМКИ

Приливна вълна с височина около един метър е изненадала хора, които живеят в трънското село Мрамор. Вълната е отнесла огради, растителност и е нанесла поражения по дворове и къщи в част от населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Припомняме, че снощи реката, която преминава през село Мрамор, излезе от коритото си вследствие на обилен валеж от дъжд. Властите информираха за залети приземни етажи на сгради в 10 двора, от които 8 със селскостопански постройки и два с жилищни такива, както и за наводнен трафопост.

Реката е приток на река Ерма и според местните коритото и не е било почиствано от години от събралата се растителност и наноси. Положението за живеещите около реката е било плашещо. “Ние бяхме вътре и се качихме горе, да не ни отнесе. Дойде като изненада, ние не можем да се вдигнеме.”, сподели възрастен мъж, който живее в една от засегнатите от потопа къщи. Височината на водата се вижда по стените на къщите, стопанските сгради и каквото е останало от оградите.

Според възрастна жена от селото, местни жители са писали молби до институциите за предприемане на превантивни мерки по почистване на реката. Въпреки това до този момент такива не са били предприемани.

На района около засегнатите къщи и дворове му казват “Локвата” и това не е случайно. Това било така, защото веднъж на 100 години в Мрамор винаги се случвало наводнение, сподели наследник на жител от село Мрамор.

За силата на водата са показателни отнесените огради и техните основи. Според местните били отнесени и пчелни кошери, но на място репортер на Zapadno.com не установи това. На място през нощта и до тази сутрин са работили екипи на ЧЕЗ, Областно пътно управление, Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и Община Трън за овладяване на ситуацията.

Вижте какво още разказаха хора от селото пред камерата на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от стихията, която сполетя селото, заснети от обектива на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...