Църковните настоятелства при храмовете в Брезник дариха два казана с курбан за Спасовден

Празникът Спасовден наричан още Възнесение Господне, беше отбелязана с тържествена литургия и раздаване на курбан в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

В 9 часа започна тържествена литургия, която беше отслужена в храм “Свети Георги Победоносец” и водена от отец Михаил Станкович. След литургията в двора на храма бяха докарани два казана с курбан от телешко и свинско месо. Курбанът е бил приготвян от няколко жени през цялата нощ в двора на храм “Света Петка”.

Курбанът за Спасовден се даде от църковните настоятелства при брезнишките храмове “Свети Георги Победоносец” и “Света Петка”. По традиция той трябваше да се раздаде на Бърдото при оброка “Свети Спас”, но неблагоприятните метеорологични условия възпрепятстваха това намерение.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята.

Виж също...

Loading...