Слаб интерес към конкурсите „Защо бих избрал за остана да живея в Трънско“, „Модерното фермерство, Трънско и аз“ и „Предизвикателството да станеш учен“

Приключи конкурсът за есета, рисунки и фотографии, който Община Трън и фондация „Д-р Стамен Григоров“ организираха. Конкурсът е преминал при не особено голям интерес, какъвто организаторите са очаквали, споделиха пред репортер на Zapadno.com от фондация „Д-р Стамен Григоров“.

Участие в конкурса за есе са взели ученици от 12 клас на трънското средно училище “Гео Милев”, които са представили 7 творби. Двама участници пък са се включили с 6 фотографии в конкурса. До дни предстои да стане ясно и колко са представилите рисунки, които в момента жури ги преглежда. Творческото предизвикателство за фотография, илюстрация и текст беше по следните теми: „Защо бих избрал да остана да живея в Трънско?“, „Модерното фермерство, Трънско и аз“ и/или „Предизвикателството да станеш учен“.

Творбите, които са взели участие, ще бъдат показани на “Шатра на науката” по време на “Празника на киселото мляко” на 29 юни. Шатрата ще бъде обособена и с кът с микроскопи, през които желаещите ще могат да наблюдават бацилът на киселото мляко. Най-малките посетители пък ще могат да сглобяват два пъзела с бактерията за заквасване на киселото мляко.

Освен “Шатра на науката”, врати по време на празника ще отвори и “Шатра на изкуствата” с грънчарско колело от село Бусинци, керамици и други изненади, поясниха от фондация „Д-р Стамен Григоров“.

Мисията на фондацията е да работи за възраждане на трънския регион и да популяризира делото на доктор Стамен Григоров и неговите открития в областта на медицината и микробиологията, както и реставрация на родния му дом и превръщането му в културно средище на региона. Една от амбициозните цели на организацията е да изгради демонстрационна зала към Музея на киселото мляко в село Студен Извор. Стойността на целия проект се очаква да бъде около 85 000 лева. До средата на месец април събраната сума беше 646 лева.

Към усилията за набиране на средства за демонстрационната зала се присъединиха и от Трънското туристическо дружество, които отново заедно с Община Трън обявиха конкурс-изложба „Трънско през обектива”. Идеята им беше по време на фестивала „От Трън по-убаво нема“ на 8 юни да изложат най-добрите фотографии и да проведат търг, приходите от който да бъдат дарени на фондация „Д-р Стамен Григоров”. Изпращането на снимки трябваше да е приключило вече и да тече избора на фотографии, които да преминат в следващия кръг от конкурса. Но поради постъпили желания за удължаване на срока за публикуване, снимки се приемат до 14 юни. Изложба по време на фестивала няма да има, а такава ще се проведе в края на месеца.

Виж също...

Loading...