Ученици от училището в Брезник разгледаха археологическите разкопки под Бърдото – СНИМКИ

Какви тайни крие Бърдото научиха ученици от клуб “Пътешествие из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и клуб “Ценности и училище” с ръководител Вероника Валериева към брезнишкото средно училище “Васил Левски”, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки ученици посетиха археологическите разкопки в района на Бърдото, които се финансират от “Трейс Рисорсиз”. В началото Елица Георгиева от дружеството обясни на пътешествениците от двата клуба за значението на археологическите разкопки. “Вие знаете, че сме тук на територията, на която работи нашата фирма и преди да започне работата ни, проучваме всичко, включително и това дали има някакви археологически находки, най-вече такива, които заслужават да бъдат изследвани и запазени. Дори да не се намери нещо особено интересно, всяко малко парченце керамика носи знание за района. Темата на днешната ни среща е “Какви тайни крие Бърдото”, за да насочим вниманието ви към невидимо за очите и към неизвестното, което става известно чрез труда на експертите – историята, изследванията, какво се разкрива под повърхността на земята. Археологията ще бъде нещо интересно за вас, като за първи поглед. Някои от вас вече са запознати с моите разкази за природните и човешките дела, които се случват много по-дълбоко под земята. Там, където са скалите, където работят не археолози, а геолози и миньори. В тези скали има и полезни изкопаеми, затова и ние работим именно тук, за да можем да извличаме от скалите златото, което се среща тук и да го превръщаме във вид, който може да е полезен на хората.”, поясни тя и апелира към гостите на разкопките да бъдат внимателни при преминаването покрай дейностите.

Археологът Филип Михайлов от Регионален исторически музей-Перник, който е ръководител на обекта, разведе учениците покрай разкопките. Специалистът показа дейностите, които се извършват в момента. “Имаме една сграда, камъните от която в момента се разчистват. Целта на тези разкопки и изобщо археологията е много интересна, но в същото време малко скучна и досадна, защото статистически обработваме целия материал, който откриваме. Археологията е далеч от представите за Индиана Джоунс, който е доста близък до представите ни за един иманяр. Археологията е много близка до точните науки и непрекъснато взаимодейства с тях. Непрекъснато правим изследвания и на химичния състав на това, което откриваме, и на физическите свойства.”, разказа археологът Филип Михайлов.

Учениците имаха възможност да разгледат и откритите до момента материали от керамични съдове, които са внимателно описани с мястото на намирането им. “Всички тези работници работят на квадрати, които са 5 на 5 метра и те отнемат пластове, които са горе-долу около 10 сантиметра дебелина. Отнема се целият пласт, след това се започва нов. Ето на бележката пише кой е квадратът, кой е пластът и какъв вид материал. Когато е нещо специфично, например като монета или друг артефакт, който се води находка, а не масов материал, тогава се взимат размери и други подробности.”, обясни друг специалист от археологическите разкопки.

Обиколката на археологическите разкопки завърши с почерпка със специално приготвена за случая торта, на която пишеше: “Пътешественици в Граово 2019!” и беше украсена с божур. За разхлаждане в жегата бяха подсигурени и различни безалкохолни напитки и минерална вода. Това беше последното за тази учебна година пътешествие на любознателните ученици. През последните няколко месеца те се запознаха със забележителностите на различни места в Брезнишко.

Разгледайте снимки от посещението на учениците на археологическите разкопки:

Виж също...

Loading...