Клуб за народни танци “Трънски ритми”, кметът Цв. Цветкова и главният организатор на “От Трън по-убаво нема” бяха отличени от областния управител – СНИМКИ

Областният управител откри и награди участниците в националния фестивал “От Трън по-убаво нема”. В проявата се включиха над 1 000 танцьори от различни етнографски области и градове – Брезник, Благоевград, Казанлък, Дупница, Самоков, София и други, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Всички любители на танцуването изиграха едновременно 5 вида хора: Право хоро – Тракия, Свищовско хоро – Северна България, Ширто – Пирин, Ръка – Добруджа, Ситно шопско – Шопска област. На събитието Соколова връчи специални отличия на танцов състав “Трънски ритми” с ръководител Емилия Миланова към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” по повод 10-годишнината от създаването му.
За заслуги в развитието и популяризирането на българския фолклор бе удостоен и основният организатор на събитието хореографът Йордан Станимиров. Грамоти и награди получиха ръководителите на всички танцови школи и групи.

Губернаторът благодари специално на кмета на Трън Цветислава Цветкова, която с усилия и инициативност е способствала за създаването на множество инициативи в културния календар на пограничната община.
“От Трън по-убаво нема” се организира от 2010 година насам от клуб “Бодифолк” – град София, народно читалище “Надка Караджова 2012” – град София и с любезното съдействие на Община Трън и Областна администрация-Перник. Фестивалът всяка година утвърждава положителния имидж на региона и способства за развитието на туризма, нематериалното културно многообразие.

Със съдействието на областния управител популяризирането на този ценен и съществен празник за жителите и гостите на регион Перник, е предвиден като една от дейностите по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 година. Неговата дълга история по съхраняването на българското фолклорно богатство, традиции и специфични особености, е достоен контрапункт на езика на омразата и разединението. Това от своя страна издига престижа и ценностите на страната ни в европейски и световен контекст.

Разгледайте още снимки от връчването на отличията и част от участниците във фестивала:

 

 

 

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...