Занаятчия с намерение да изгради туристическа пътека от село Кривонос до манастира край Ребро чрез благотворителна инициатива

Идея за туристическа пътека е на път да се превърне в реалност след като младият занаятчия Камен Евтимов от работилница “Хала” поде инициативата. Намерението му е с помощта на благотворителна инициатива и доброволен труд да бъде изградена туристическа пътека от брезнишкото село Кривонос до манастир “Свети Николай Чудотворец” – Летни, който се намира в подножието на планината Любаш, край село Ребро, предаде репортер на Zapadno.com.

Младият занаятчия е от Перник, но скоро предстои да заживее в град Брезник. От село Кривонос са неговите баща и дядо. Именно от родното село и прекараните мигове в района като дете, той е обикнал Брезнишко. “Прекрасно място, с красива природа, чист въздух и интересни места.
Връх Любаш е място което ще ви даде поглед над цяло Граово, та и отвъд границите. Манастирът е от възрожденският период, доскоро полу-разрушен, от скоро се възстановява от местни жители и инициативи.”, споделя Камен Евтимов от работилница “Хала”.

Неговата работилница гостува на Общински исторически музей-Брезник през последните 2 години по време на инициативата “Европейска нощ на музеите”. Чрез нея той показа на посетителите на музея как се плетат рицарски ризници. Но освен с плетене на ризници, младият занаятчия се занимава и с рисуване на икони. Не е професионалист, а е самоук. Намерението му е това, което умее, да помогне за реализиране на идеята му – изграждане на туристическа пътека до манастира. Чрез благотворителна продажба на рисувани от него икони, ще се спомогне процесът за изграждането на пътеката, а трудът ще бъде доброволен – от него и съмишленици на инициативата. Средствата от продажбата на иконите ще се вложат в почистването, изграждането на указателни табели, пейки за почивка, гориво за машините и материали, пояснява още Камен Евтимов и допълва, че през определено разстояние ще бъдат поставени дървени табла с фрази за природата и мисли на Свети Николай.

Занаятчията се разграничава от ремонтирането на манастира, за който читателите на Zapadno.com научиха през 2018 година, че от Държавен фонд “Земеделие” е одобрена субсидия в размер на 715 751 лева и 51 стотинки. Миналата година жители на село Ребро пък поставиха каменна чешма във формата на кръст. Сега намерението на Камен Евтимов е да се изгради и туристическа пътека за пешеходен туризъм към святото място, до което се стига по черен път.

Каузата на работилница “Хала” е с цел запазване на историята, културата, българските ценности, православието и любовта към природата. Цените на предлаганите от занаятчията икони варират между 100 и 300 лева, а на тях са нарисувани различни светци. Иконите са изработени от дърво, темпер, позлата, запечатки с Шел лак. Размерът им е формат А3. Желаещите да помогнат за каузата чрез закупуване на икони или съдействие с доброволен труд, могат да се свържат с Камен Евтимов на телефон 0877 958 628 или във Фейсбук, като натиснат тук.

Разгледайте иконите, които Камен Евтимов е нарисувал и предлага, за да спомогне за осъществява на инициативата:

 

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Камен Евтимов

Виж също...

Loading...