Силна връзка с Трън е в основата на идеята да бъдат представени традициите на Трънско, Брезнишко и Пернишко в Лондон

Духът на обичая и фестивалът „Сурва“ се пренесоха в Лондон, където бяха представени чрез уникална изложба от фотоси. Гостите на експозицията имаха възможността да се докоснат до традицията, чрез истински сурвакари и приготвени местния ястия, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

„Тази вълнуваща среща е по инициатива на Светла Дионисиева, директор на Българския културен институт в Лондон. Тя и нейният брат имат много силна връзка с Трън. Оттам се зароди идеята да бъде представен регионът с традициите на Трън, Брезник и Перник.“, посочи доктор Вяра Церовска.

Експозицията е била видяна от много българи, които от дълги години живеят в Англия, както и от много почитатели на фестивала на маскарадните игри. Събитието е било отразено от много журналисти, които са представили Сурва в техните медии. „Заедно се забавлявахме на изпълненията на народна музика, както и на трънския хумор, бяха вълнуващи и въздействащи мигове. Групата на Трън се представи и с традиционната бусинска керамика.“, каза Вяра Церовска.

Групата от Брезнишко пък беше водена от кметът и заместник-кметът на Община Брезник. Сред традициите от Граово, бяха показани и колоритните сурвакари от няколко сурвакарски групи.

Снимка: Български културен институт Лондон

Виж също...

Loading...