Брезничани и гости на Брезник имат възможността да видят как е изглеждала техниката у дома през първата половина на 20-ти век

Пътуващата изложба “Техниката у дома през първата половина на XX век” е експонирана в Общински исторически музей-Брезник. Експозицията е от фонда на Национален политехнически музей-София и може да бъде разгледана до 20 август в изложбена зала “Военен клуб”, съобщиха от музея на Брезник.

Изложбата е еднакво интересна за посетителите-деца и възрастни. Всеки ще открие нещо ново и непознато, или добре забравено. Двадесети век донася разнообразието на техниката в кухнята, всекидневната…

Експонатите ще допълнят представите на публиката за едно от най-важните открития на ХІХ век – електричеството. То бързо променя навиците и начина на живот на хората. В домакинствата навлизат нови и модерни уреди. През 30-те години у нас започват да се появяват все повече „електро-домакински апарати”, които улесняват работата на домакинята. Започват да се използват чайници, готварски печки,перални, тостери и други, работещи с електричество. Интерес предизвикват както и механичните уреди, така и прахосмукачка от 20-те години „АЕГ”, подолъскачка „Електолукс” и други. Разказът за техника у дома в началото на ХХ век се допълва с  техниката за приятни мигове, развлечение и красота – радиоапарати, грамофони, телефони, преси за коса, самобръсначки, електрическо осветление, отопление и много други, които посетителите ще видят в изложбата, поясниха от Общински исторически музей-Брезник.

По традиция екипът на Национален политехнически музей е предвидил за най-малките посетители книжка, с чиято помощ по увлекателен и забавен начин да научат повече за един отминал период и се запознаят с промените, които са изживели техните пра-пра баби и дядовци, допълниха още от музея.

Изложбата “Техниката у дома през първата половина на XX век” е отворена за посетители от понеделник до събота от 9:00 до 17:00 часа в изложбена зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник.

В публикацията са използвани снимки от Общински исторически музей-Брезник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...