Предаване за градски забележителности показа Класното училище в град Брезник и неговата 150-годишна история

Телевизионното предаване “10 000 крачки”, което показва градски забележителности и забравени истории в ефира на БНТ 2, излъчи кратък репортаж за Класното училище в град Брезник, видя Zapadno.com.

В Класното училище сега се помещава една от изложбените зали на Общински исторически музей-Брезник, но в миналото сградата е играла ролята на школо. Изградено е през 1869 година. Мястото дарява тогавашният чорбаджия Димитър Игнатов, а средствата за изграждането му са осигурени от Билинския манастир, църквата „Света Петка” и местните еснафи на занаятчиите, разказват от “10 000 крачки”.

През годините сградата е приютявала различни институции. През 20-те години на миналия век в нея се е помещавала общинската администрация. Три десетилетия по-късно тя е превърната в хотел, а след това тук е настанен Центърът за работа с деца. През 2000-а година в сградата се пренася музейната сбирка и оттогава до днес тя посреща туристи от различни места, които искат да научат повече за бита и историята на Брезнишкия край.

Вижте какво още показаха и разказаха от “10 000 крачки” в епизода, посветен на Класното училище, като натиснете тук.

Виж също...

Loading...