Детското ателие по рисуване към брезнишкото читалище започна с летящ старт, емоции и творчески декорации

Съставите към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” се допълниха с Детско ателие по рисуване с ръководител Михаела Михайлова. Ателието отвори врати на 12 юни с близо 10 деца, които са ученици в началния курс на местното средно училище “Васил Левски”, предаде репортер на Zapadno.com.

С творчески декорации и рисуване в продължение на 1 час и половина, младите художници се забавляваха и показаха, че умеят да рисуват. Ръководителят им пък ги изненада с декорация – форма на торта, направена от цветни моливи. Намерението на ръководителя на ателието е то да обучава деца в няколко групи. Скоро се очаква да стартира и група с деца от детска градина “Брезица”. Двете групи в Детското ателие по рисуване ще се обучават отделно, тъй като ще се набляга на различни техники в зависимост от възрастта на децата. “Ще им покажа абсолютно всички техники, като рисуване с акварел, рисуване с пастели, различни бои и различни техники. Но постепенно, за да могат да свикнат, да се научат на нещо и това да им е от полза. Щастлива съм дори само едно дете да е доволно.”, каза Михаела Михайлова.

Ръководителят на Детското ателие по рисуване е с професионален опит. Михаела Михайлова е от Брезник, а по професия е художник-дизайнер. Завършила е мода в Нов български университет. По време на обучението си в университета, тя е добила опит за рисуване по техниките, които ще предаде на децата. Михаела Михайлова има опит като моден дизайнер, който е придобила в София и Пловдив.

Освен висшето образование и опитът, ръководителят на ателието е ходила и на частни уроци в София. Това е и една от причините, поради които Михаела решила, че в Брезник трябва да има място, където децата с художествени потребности и заложби да развиват своя талант. Мнението и е, че когато имаш знания е хубаво да ги предадеш и на другите. “Исках да направя нещо – хем да им е полезно, хем да им е забавно. Според мен естетическото чувство трябва да бъде възпитавано. Когато децата виждат нещата – те се учат по този начин. Ако не им се покаже, няма къде да го видят. При нас, в града това нещо липсва. Могат да научат някои основни неща в училище, но по-специално внимание единствено в ателиета може да им се обърне.”, отбеляза Михаела Михайлова.

Уроците в Детското ателие по рисуване ще се провеждат във вторник и сряда в читалището. Във вторник от 16:30 часа ще се упражняват малчугани от детската градина, а в сряда от 15:30 часа – учениците.

Снимки: Михаела Михайлова

Виж също...

Loading...