Изложба в Брезник показва погромът в Босилеградско от сръбска паравоенна чета – СНИМКИ

Фото-документалната изложба “Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита по-рано днес в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. С експозицията гостува Културно-информационен център “Босилеград”, предаде репортер на Zapadno.com.

На 15 табла са показани щрихи от историята на погрома в Босилеградско отпреди 102 години, когато сръбска паравоенна чета нахлува в района и опожарява целия град и околните села. Убити са 35 души и са опожарени 317 домакинства. “Тази изложба вече една година пътува из България и се опитваме да запълним едни бели петна в българската история. И да кажем на сръбската страна, че все пак трябва да се съобразява с това, което беше написано в сръбската история, което формира и създава националното самосъзнание на българите там.”, поясни председателят на Културно-информационен център “Босилеград” Иван Николов.

Председателят на Културно-информационния център “Босилеград” взе участие в провеждащата се и към този час, регионална конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница”. Докладът, който той представи, беше определен от присъстващите като много добър. Прочетете и вижте още по темата за конференцията в публикацията: Българи от двете страни на границата се събраха в Брезник, за да покажат какво е сторил Ньойският договор на народа ни – ВИДЕО.

Разгледайте снимки от изложбата в Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...