Брезнишкото читалище получи подаръци от Западните покрайнини – покривка, изработена в Брезник и книга – ВИДЕО

Зденка Тодорова от Обществения съвет “Сто години Ньойски договор” и българка от Западните покрайнини връчи ценни подаръци на народно читалище “Просвещение-1870”. Това се случи по време на провелата се вчера конференция, посветена на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, предаде репортер на Zapadno.com.

Покривка и книга бяха връчените от Зденка Тодорова подаръци. Покривката е ръчно изработена в Брезник преди около 80 години, поясни тя. “На мен ми беше подарена от леля Светла, която е родена брезничанка. Когато с един мои приятели и занесохме хуманитарна помощ в края на 90-те години, когато се задаваше поредната война в Югославия и хората много трудно живееха. Ние и подарихме скромната хуманитарна помощ, тя каза: “Единственото, което мога на теб да ти подаря е тази бродерия, която аз съм донесла от Брезник.”. Аз я пазих 20 години и си мислех какво да подаря на читалището и се сетих за тази покривка.”, каза Зденка Тодорова по време на връчването на подаръците.

Главният библиотекар на библиотеката към читалището в Брезник Емилия Първанова благодари за подаръците и увери, че покривката ще бъде запазена като спомен за поколенията. Бродерията ще бъде предоставена за съхранение във фонда на Общински исторически музей-Брезник.

Прочетете и вижте още по темата за конференцията в публикацията: Българи от двете страни на границата се събраха в Брезник, за да покажат какво е сторил Ньойският договор на народа ни – ВИДЕО.

Вижте връчването на ценния подарък във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...