Жител на Трън се бори за ремонт на водопровод захранващ обществена чешма, Община Трън ще предприеме необходимите действия при стабилизиране на времето

Повечето възрастни хора искат да оставят нещо след себе си, което да напомня на поколенията за тях, но и да бъде в полза на по-младите. Един от тези възрастни хора е 94-годишният Младен Атанасов, който живее в района на махала “Ахчийски кошари” в град Трън. Неговото желание е стара чешма да продължи да тече и след като той си отиде от този свят. Това сподели Младен Атанасов пред репортер на Zapadno.com.

Възрастният трънчанин сподели, че от 2017 година се опитва да потърси съдействие от Община Трън за подмяна на стар водопровод, който захранва от каптаж в двора му, така наречената Татарска чешма, намираща се малко под главния път за селата Глоговица и Велиново (пътят покрай махала “Ахчийски кошари”). Сега чешмата тече слабо, но ако се подмени част от водопровода, проблемът със слабия дебит на вода ще бъде разрешен, смята възрастният мъж. “Тази вода е обществена. Тука знаеш ли колко хора точат от нея. Идват с коли от София, Велиново, Глоговица и точат. Водата е много благоприятна за пиене – нема варовик, нема нищо. Тая вода не е изворна, а е просмукателна – отдоле е глина.”, разказа Младен Атанасов, който живее на метри от Татарска чешма.

През активните си години гражданинът на Трън е работил в строителството и е наясно какво трябва да се извърши, за да подмени водопровода на чешмата. Неговото предложение е да се прокопае пътят от каптажа до чешмата, след което да се подменят 12-13 метра стари тръби с нови такива, които да са с диаметър 400 милиметра. Новите тръби трябва да са циментови, а в тях да се вкара друга тръба. “Остава за векове! Аз им предлагам.”, каза още 94-годишният Младен Атанасов.

На запитване на Zapadno.com от Община Трън отговориха, че чешмата се поддържа като периодично се почиства и коси около нея. “За подмяна на водопровода ще се наложи прокопаване на пътя и подмяна на тръби. При стабилизиране на времето ще бъдат предприети необходимите действия от наша страна.”, поясни заместник-кметът на Община Трън инженер Румяна Младенова.

Виж също...

Loading...