Българка от Западните покрайнини в Брезник: Кой стои зад нас? Трябва международен документ, за да променим ситуацията

Българката от Западните покрайнини Зденка Тодорова, която представлява Обществения съвет “Сто години Ньойски договор”, е на мнението, че само с международен документ може да се промени ситуацията от другата страна на границата, сподели тя пред репортер на Zapadno.com.

Зденка Тодорова поясни още, че провелата се на 14 юни регионална конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница” трябва да даде стимул на всички българи, за да се обединяваме около общата кауза за съхранение като нация. Прочетете и вижте още по темата за конференцията в публикацията: Българи от двете страни на границата се събраха в Брезник, за да покажат какво е сторил Ньойският договор на народа ни – ВИДЕО. “Не е важно къде сме. Трагедията е голяма след Ньойския договор, но нека да черпим и малко унгарски опит – унгарецът е унгарец навсякъде. Ние може би с тази конференция ще продължим да се срещаме с хора в малките градове.”, каза Зденка Тодорова и отбеляза, че в Цариброд и Босилеград е трудно да се организира подобна конференция като тази, която се проведе в Брезник.

Районите в Западните покрайнини обезлюдяват. В Царибродско, Босилеградско и Звонския край се наблюдава тази тенденция, която е “стопила” населението до около 15 000 души от 120 000 преди 100 години. Обезлюдяването на Западните покрайнини се прокарва и стимулира от сръбския народ, но и от другата страна – нежеланието на българската държава да инвестира в тези райони. “Една част от тях са принудени да идват в България, да работят. Другите пък във вътрешността на Сърбия или в чужбина. Тогава на кой, след 20 години, ще оставим Западните покрайнини. Не ми се мисли…”, коментира Зденка Тодорова и поясни, че в годините от 1941 до 1944 година е имало период на инвестиция от България в Западните покрайнини, когато те са върнати на българската държава.

“Ние нямаме и международно лоби. Интересът е към уреждане на отношенията между Косово и Сърбия. Това е приоритетът на международната общност. “Според мен ние нямаме никакво лоби, няма какво да се лъжем. Сръбската страна незаконно владее Западните покрайнини – това е факт. Но ние с международен документ трябва да променим ситуацията. Кой стои зад нас? Коя велика сила стои зад нас в момента?”, каза още Зденка Тодорова.

До 2000-та години гласът на хората от Западните покрайнини се е чувал на Хелзинкски комитет, благодарения на Зденка Тодорова, но след падането на Милошевич от власт, усилията на сръбската държава вече са насочени в друга посока.

Виж също...

Loading...