Над 700 пожара са регистрирали огнеборците в област Перник за 6 месеца, 98 % от тях са причинени от човешка дейност

От началото на година Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник е регистрирала общо 719 пожари, като за същия период на 2018 година те са били 232. Това става ясно от статистика и важни правила, които Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” разпространи.

Пожарите без загуби от началото на 2019 година са 611 броя, а през същия период на миналата година броят им е 163 – близо 4 пъти повече пожари в сухи треви в сравнение с 2018-та. Пожарите в горския фонд от началото на годината до момента са 14, като за същия период на 2018 година е имало само един регистриран случай на пожар. Анализът на причините показва, че всички пожари в сухи треви и горски масиви са причинени от дейността на човека и само 2 % се дължат на природни явления.

Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в земеделските земи и горските територии. Ежегодно пожарите в природата причиняват огромни загуби на страната и нанасят сериозни вреди на околната среда. Унищожава се природното богатство – горите, загиват различни животински видове, опожаряват се селскостопански сгради, съоръжения и жилища. Много са и регистрираните случаи на загинали и пострадали граждани от огнената стихия в бита и природата, поясняват от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник.

В разгара на горещите летни месеци и предстоящата жътвена кампания, за да се предотвратят пагубните за природата и хората последици от пожари, е необходимо да се знаят важни правила. Сред тях са недопускането на изхвърляне на незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда и изхвърляне на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност. Машините или превозните средства, които работят в гората или на земеделските земи, трябва да бъдат технически изправни, тъй като те също могат да предизвикат пожари.

Забранено е и паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд. Деянието е инкриминирано и според член 331, алинея 2 от Наказателния Кодекс: “Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5 000 лева.” Небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. От Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник споделят и няколко важни правила при палене на огън в гората, които може да научите като натиснете тук.

В публикацията са използвани снимки на “Държавно горско стопанство-Брезник” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...