Петима експерти дарили проектите си за изграждането на параклиса в Милославци, който се очаква да бъде завършен до няколко месеца

Проектите за изграждането на параклиса “Свети Дух” в трънското село Милославци са дарени от проектантите, които са ги изработили. Това сподели главният инициатор за градежа Емил Мирчев пред репортер на Zapadno.com.

Петима са проектантите, които са изработили проекти за цялостният облик на параклиса. Първата копка на бъдещото свято място беше направена в началото на месец май тази година в присъствието на десетки жители и гости на Милославци. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: С възгласи “Силно!” беше направена първата копка на бъдещия параклис в трънското село Милославци – ВИДЕО.

Теренът за параклиса ще бъде засипан с баластра и земна маса. “След това започваме – копаем основи, изграждаме обекта. Надявам се, че грубият строеж ще го извършим за не повече от месец – месец и половина.”, поясни Емил Мирчев. Параклисът ще бъде с площ около 20 квадратни метра, като към него ще бъде направена и камбанария. Дарения за градежа продължават да се събират чрез дарителска банкова сметка, която може да видите като натиснете тук.

В село Милославци някога е имало църква, но тя е била разрушена. Според една от версиите храмът е бил разрушен по време на византийското робство, а според другата – по време на османското робство. Намеренията за изграждането на ново свято място в селото са още от годините на социализма. Тогава бащата на Емил Мирчев се заел със задачата. Имало дори и направен проект, който тогавашният главен архитект на архитектите на България Райчо Григоров изготвил. Но делото така и не е продължено в онези години.

Виж също...

Loading...