Дневникът на пътешествениците из Граово остави без думи гостите на презентацията в брезнишкото читалище – ВИДЕО

Презентация представи “Дневник на пътешествениците из Граово” в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Сред гостите на представянето бяха заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска и служители и представители на местното дружество “Трейс Рисорсиз”, което съдейства за пътешествията на ученици от града, предаде репортер на Zapadno.com.

Гостите на представянето бяха посрещани с по един равнец и венец от билки по случай празника Еньовден, който се отбелязва днес. Следващото нещо, което посетителите виждаха, беше изложба със снимки, книги и старинни предмети, а покрай тях – различни видове билки. Фотографиите в изложбата показаха различни моменти от самото начало на пътешествията, която започнаха през лятото на 2018 година. От гостувания в брезнишки села, пътешествията прераснаха в организирани посещения на различни забележителности и интересни места в общината.

В близо 30-минутен филм бяха представени пътешествията на ученици от клуб “Пътешествие из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и клуб “Ценности и училище” с ръководител Вероника Валериева към брезнишкото училище “Васил Левски”. Презентацията е изработена изцяло от ученици от 9-ти клас, които са част от клуб “Пътешествие из етнографията на Граово”. Преди началото на прожекцията бяха приветствани специалните гости от “Трейс Рисорсиз”.

Вижте дневника на пътешествениците във видеата на Zapadno.com:

В края на презентацията, стана ясно че учениците и ръководителите им имат намерение да обединят своите пътувания в малка книга със заглавието “Легенди от Граово”. Думата беше дадена и на най-малките участници в пътешествията – ученици от 5-ти клас на брезнишкото училище. Брезничанката Сийка Стоянова поздрави гостите в малкия салон със стихотворение за Брезник. Нейните съученици рецитираха стихове на Евстати Бурнарски от брезнишкото село Муртинци, с което благодариха на по-големите ученици и на шофьора на автобуса, който ги е превозвал. Самодейка от народно читалище “Просвещение-1870” също поздрави присъстващите с представяне на граовски хумор. Публиката в салона също имаше думата, за да сподели впечатления за презентацията, но никой не каза нищо, което беше показателно за старанието на учениците.

Ръководителят на “Пътешествие из етнографията на Граово” Аниела Асенова отправи кратко послание към присъстващите и подари осветени иконки с лика на Свети Йоан Предтеча. Края на събитието завърши и с почерпка – домашен кекс със сирене, мащерка, мента, чубрица и копър, както и питка с билки и семена.

Вижте как завърши представянето на дневника на пътешествениците във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...