Самодейци от 8 читалища в Брезнишко ще участват в общинския етап от ХІІ-тия Национален събор на народното творчество в Копривщица

Самодейци от народни читалище в община Брезник ще се включат в първия общински етап от ХІІ-тия Национален събор на народното творчество в Копривщица. Етапът ще се проведе по време на фолклорната програма на Граовския събор “Видовден” на 29 юни, предаде репортер на Zapadno.com.

На сцената пред зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник ще се изявят групи и индивидуални изпълнители от народните читалище в град Брезник и селата Долна Секирна, Кошарево, Гигинци, Бегуновци, Велковци, Ноевци и Слаковци. Самодейците ще бъдат оценявани и класирани от жури, което ще бъде съставено от Емилия Максимова, Димитрина Нецова и Нонка Кръстева. “Емилия Максимова ще оценява словесния фолклор и обичаите, които ще бъдат представени. Димитрина Нецова ще оценява танците, а Нонка Кръстева – народното пеене. Класираните от общинския етап ще участват на регионален кръг за класиране.”, поясни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Представянето на самодейците от Брезнишко на общинския етап ще започне в 14:00 часа. След приключване на изпълненията им, програмата на сцената пред зала “Военен клуб” на музея ще продължи с представяне на гостуващи групи, сред които и състав към брезнишкото средно училище “Васил Левски”.

Очаквайте първо на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото издание на Граовски събор “Видовден”.

Виж също...

Loading...