Самодейци от брезнишките села Долна Секирна и Слаковци с куп отличия от Регионалния фестивал на любителското творчество на възрастните хора

Общо с 6 отличия са удостоени самодейци от народните читалища на брезнишките села Долна Секирна и Слаковци от журито на VIII Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България, който се проведе в град Перник преди дни, научи Zapadno.com.

Женската фолклорна певческа група към народно читалище “Иво Войвода-1928” – Долна Секирна е удостоена е първо място. Читалището печели още две награди от фестивала. Едната е за певицата Радка Савчева, която е отличена на първо място при индивидуалните изпълнители. Разказвачката Василка Тодорова също печели първо място в категорията за словесен фолклор.

В категорията за индивидуални изпълнители на второ място е отличена певицата Светла Райчева от народно читалище “Искра-1932” – Слаковци. Самодейката от читалището на Слаковци Светла Пантелеева пък е удостоена с първо място в категорията за словесен фолклор. Обичаят “Пеперуда”, който самодейците от слаковското читалище са представили на сцената на Регионалния фестивал е отличен на второ място в категорията “Обичаи”.

Във фестивала участие са взели над 270 човека от 3 области. Участниците са били оценявани от жури с председател доцент доктор Наталия Рашкова и членове главен асистент доктор Милена Любенова и главен асистент доктор Евгения Грънчарова, поясни главният експерт в отдел „Култура“ на Община Перник Иванка Василева.

В колажа са използвани снимки на РЕКИЦ – Перник

Виж също...

Loading...