Първият етаж на читалището във Велковци е преобразен, станало е по-достъпно, по-безопасно и по-красиво

Първият ремонт на сградата на народно читалище “Граовска пробуда-1928” в брезнишкото село Велковци завърши. Откакто е построено, в него са правени само отделни подобрения. Сега вече първият етаж е основно ремонтиран и има нов вид. Освен че е станало много по-приветливо, културното средище вече е по-лесно достъпно и по-безопасно за своите посетители. По инициатива на читалищното и общинското ръководство преди месец започна ремонт, за който са използвани общински средства и пари от годишното дарение на минната компания в Брезник.

Това става възможно чрез договора за сътрудничество между Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД. “Проект „Граовска пробуда“ е готов! Ремонтът в читалището на село Велковци приключи. Направена е малка, но съществена стъпка към подобряването на условията в него. През изминалия месец първият етаж от сградата беше преобразен и превърнат в две удобни помещения.”, поясниха от мината във Фейсбук страницата си.

Ремонтът в сградата на читалището на село Велковци е вторият завършен проект, който се финансира от фирменото дарение. Първият реализиран проект беше фестивала на детското творчество “Видовденчета”, който се проведе в средата на месеца. Прочетете и вижте още по темата: Фестивалът на детското творчество “Видовденчета” възроди забравена традиция на Бърдото – ВИДЕО + СНИМКИ.

Проекти, свързани с дейността на читалищата ще се реализират още в селата Бегуновци и Гигинци. В село Кошарево пък се очаква да бъде изградена детска площадка. Друг предстоящ проект е „Класна стая от рециклирани материали“, която ще се прави от основното училище в село Ноевци. Проектът, който Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ подкрепят е свързан с по-атрактивно изучаване на теми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. В същото населено място ще се реализира и още един проект. Кметството има идея да създаде приятни условия за туризъм по маршрута от центъра на село Ноевци до Църногорския манастир. Помощ за съхраняване на църквите ще получат селата Слаковци, Сопица и Горна Секирна. В името на децата ще се работи и съвместно с футболен клуб „Чорни“, тъй като е одобрена идеята на клуба за създаване на по-добри условия за спорт на подрастващите, поясниха от компанията.

Сумата за всички малки проекти е 25 000 лева от 50-те хиляди лева, които са отпуснати чрез договора за сътрудничество между Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“. С останалите 25 000 лева ще се реализира значим за общината инфраструктурен проект.

Виж също...

Loading...