Стартира подготовката за втори Църногорски събор “В сърцето на Граово”, който се провежда в Брезнишко

Второ издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще се проведе в дните 12, 13 и 14 юли – петък, събота и неделя. Подготовката за мащабното събитие вече стартира, научи Zapadno.com.

Миналата година се проведе първото издание на събора като в него взеха участие стотици творци, занаятчии и селскостопански производители, а посетителите бяха хиляди.

През 2019 година Църногорският събор отново ще се проведе на ливадите край манастира “Свети безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. На събитието можете да видите културата, талантите, музиката, традициите, обичаи, словесен фолклор, облекла и носии, занаятите и духа на Граовска област. Съборът включва и изложение на традиционния български поминък на Граовския край, животновъдството, представен в съвремието ни. “Могат да участват колективи и индивидуални изпълнители в областта на танцовото, музикалното и певческото изкуство за традиционен, обработен (стилизиран фолклор), разказвачи от страната и област Перник. Съборът няма конкурсен характер. Всяка организация се представя с блок-програма (15-30 минути) и получава грамота за цялостно представяне. Няма ограничения за възрастта на участниците. Транспортните и дневни разходи са за сметка на участниците.”, съобщиха от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящия Църногорския събор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...