238 катастрофи с петима загинали са се случили в област Перник от началото на годината до месец май

Целият състав на “Охранителна полиция” и “Пътна полиция” ще бъде включен в контрола на движението в областта през летните месеци с фокус върху безопасността на децата, които са във ваканция, обяви на пресконференция главен инспектор Слави Лазов, началник сектор „Пътна полиция“ в Областна дирекция МВР-Перник.

През летните месеци ще се проведат специализирани операции в рамките на акцията, с цел контрол на пешеходци, велосипедисти и мотопедисти, използване на обезопасителни колани и системи, установяване на неправоспособни водачи.

От началото на тази година до края на месец май на територията на областта са регистрирани 238 пътнотранспортни произшествия, от които 16 тежки с 5 загинали и 4 ранени. Две са с участието на деца, пострадали при катастрофите.
През периода юни – август миналата година са станали 193 пътнотранспортни произшествия, от тях 19 тежки с 3 загинали и 19 ранени. 4 от произшествията са с деца, които са пострадали. Двама велосипедисти, един водач на мотоциклет и един пътник.

Според началника на “Пътна полиция”, най-честите нарушения се правят от възрастовата група 14-16 години. Тези деца карат мотопеди, АТВ-та и други двуколесни моторни превозни средства и нарушават правилата за движение. Не по-малко са и велосипедистите, които също не спазват реда. Когато бъде заловен в нарушение велосипедист до 16-годишна възраст, глобата е за родителя. Над 16-години санкцията е за нарушителя.

След направени анализи на произшествията през летните месеци експерти на главна дирекция “Национална полиция” са изготвили препоръки, насочени към всички участници в движението – пешеходци, велосипедисти, водачи на моторни превозни средства, пътници.

Виж също...

Loading...