Авторът на логото за Граовския събор “Видовден”: Празникът трябва да се възвърне на Бърдото – ВИДЕО

Граовският събор “Видовден” трябва отново да се провежда на Бърдото, както е било преди повече от 30 години. В това е убеден авторът на логото на Граовския събор “Видовден” Филип Седефчев, предаде репортер на Zapadno.com.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 година в брезнишкото село Садовик. През 1955 година е приет в Националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”) по параграф “Изключителни дарования”. В академията се изявява като отличен рисувач и живописец. Дипломира се през 1961 година със специалност “Живопис” при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници от 1967 година. Филип Седефчев е автор на над 300 постери, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина. Дългогодишното му творчество се характеризира със силна индивидуалност и характерен постоянно развиващ се стил. Силно застъпени са теми, свързани с родните традиции, природата и българската идентичност.

Сред авторските му знаци е този на Граовския събор “Видовден”, който е изработил от времето, когато събитието се е провеждало на Бърдото. “Знам, че като го направих беше не с бои, защото имаше причини. С цветни платове беше това нещо и с логото, горе, на Бърдото. Та като грее Слънцето – природа жива, всичко! Това бяха живи цветове, които “играят”. Тричков беше казал: “Не важи ни Копривщица, ни Рожен. Това е най-хубавата украса коя съм виждал.”. Мисълта ми е това го прави самата марка, защото тя съдържа такъв синтез на хорото, както нашите се ловат.”, сподели Филип Седефчев пред камерата на Zapadno.com. Логото е подчинено на система, която друг не може да направи, добави още авторът. Община Брезник има намерение да патентова логото, като засега има устно разрешение от автора му Филип Седефчев.

Негово лого е и това на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, на ВиК-Перник и други още около 50 авторски знака. Филип Седефчев наследил фолклорния си дух от своите родители, които се славят като активни играорци. В наши дни Граовският събор “Видовден” се провежда в центъра на Брезник, но преди десетилетия празникът е събирал участници и зрители на Бърдото. Мнението на автора е, че духът на Граовският събор е на Бърдото. “Горе се събираше целият окръг. Много народ, много хора, много нещо, много веселба, песни, всичко! Това беше надсвирване, надпяване, надиграване. Така се водеше съборът. Невероятно! Трябва да го възвърнат, на Бърдото да бъде.”, каза Филип Седефчев. Един художник първо трябва да се научи да прави марка и след това да рисува, убеден е авторът.

Вижте какво още сподели Филип Седефчев пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...