Какво предлага тазгодишното издание на Празника на киселото мляко в град Трън – ВИДЕО

Разнообразие от млечни продукти и сладка от различни региони са изложени на тазгодишното издание на Празника на киселото мляко, който се провежда днес в град Трън. На събитието присъстват и няколко обособени със забавления шатри, предаде репортер на Zapadno.com.

Производители от Трънско, Брезнишко, Земенско, Пернишко и други райони на страната показват какво правят от млякото – сирене, кашкавал, извара и кисело мляко. Сред тях са и такива, които излагат сладка, защото киселото мляко върви да се консумира с тях. За първи път е показан и мурсалски чай, който се отглежда в Трънско. Освен домашна продукция е изкарана и промишлена такава от няколко мандри и компания. Официалното откриване на събитието, което се организира от фондация “Д-р Стамен Григоров” и Община Трън, започна малко след 11:00 часа. Приветствие към гости и участници отправи кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Вижте как беше открит празникът чрез видеото на Zapadno.com:

Опашките се вият за продукцията от град Трън, трънските села Мрамор, Неделково, Филиповци, Бусинци, Ломница, Парамун, брезнишките села Муртинци и Гигинци, габровското село Гъбене и квартал “Етъра”, пернишкото село Мещица, град Своге, град Земен и други места. Интересът на посетителите е привлечен и от “Шатра на науката”, “Шатра на изкуството”, фото будка, грънчарско колело и керамика от трънското село Бусинци, книжен щанд на издателство “Еньовче”, сувенири от Център за обществена подкрепа “Дъга”-Трън, Център за социална рехабилитация и интеграция-Трън, арт галерия “Изкуство и занаят”-София и щандове с бижута и украшения.

Компетентно жури оценява най-добрите продукти, които са изложени на Празника на киселото мляко. Всеки един от участниците пък е представен с кратко резюме, което се чува от колоните пред читалището. Днес, до 18:00 часа музеите в трънските села Бусинци и Студен извор ще работят със свободен вход за посетителите. Желаещите могат да разгледат и постоянен кът за делото на доктор Стамен Григоров, който е подреден във фоайето на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън.

Вижте какво предлага тазгодишното издание на Празника на киселото мляко чрез видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...