Фолклорната певческа група на село Долна Секирна с награда за песенно народно творчество от “Витошки напеви” в Кладница

Пореден успех отбелязва женската фолклорна певческа група от брезнишкото село Долна Секирна. Самодейките са удостоени с колективна награда от Регионалния фолклорен фестивал с международно участие “Витошки напеви“ в пернишкото село Кладница, научи Zapadno.com.

Участие в събитието, което се проведе през изминалите почивни дни, са взели 680 участника от областите Перник, София, Благоевград и Кюстендил, както и младежка фолклорна танцова формация от гръцкото село Нея Тригля. Журито на фестивала е било съставено от професор доктор Албена Георгиева – етнолог от Института за етнология и фоклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, Цветана Манова – етнолог от град Перник и Милчо Георгиев – етнохоролог и фолклорист от град Перник, поясниха от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник.

Женската фолклорна певческа група към народно читалище “Иво Войвода-1928” от село Долна Секирна е удостоена с плакет за първо място и диплом в категорията “Песенно народно творчество”. С бронзов медал е наградена разказвачката от групата Василка Кирилова. В същия ден самодейките от Брезнишко е взела участие и във фестивалния конкурс “Пауталия” в Кюстендил, откъдето са удостоени с три призови отличия.

Снимка: Богомил Савов – архив

Виж също...

Loading...