Риболовец от Брезник: При улов на голяма риба е редно отново да я върнеш във водата, за да се радват и други на такъв късмет

Неписано правило при риболовците е след улавяне на голяма риба, отново да я върнеш във водата, за да може и други риболовци да се радват на такъв улов. В това е убеден риболовецът Стилиян Георгиев от град Брезник, който от около 20 години се занимава с това хоби, предаде репортер на Zapadno.com.

Брезнишкият риболовец Стилиян е наследил интересното за мнозина хоби от своя дядо, както и от чичо му. Досега най-голямата риба, която е уловил, е била 15-килограмов шаран. Рибата била уловена преди няколко години на язовир “Брезнишки извор”. “На плувка беше и беше много трудно. Бях сам, а рибата не влизаше в кепа. Вкарах го в шавара и с ръце го извадих.”, сподели Стилиян.

На въпрос за колко хора е стигнал да нахрани уловът, той беше категоричен, че го е пуснал. “Това са хубави риби, които трябва да се пускат. Утре ще отидете вие – ще си хванете. Вдругиден други ще отидат и ще си хванат. Да може всичките да се снимат. Много е важно да се спазва това.”, каза още риболовецът от Брезник.

Той предава хобито и на децата покрай него – на дъщеря му и деца на негови приятели. Според него така трябва да се възпитават децата, за да се спазват принципите при риболова. Преди години риболовците са били по-дружелюбни един към друг и са се спазвали правилата. “Имаше повече разбирателство между хората, между всеки един човек. Помагаха си, сега е по-трудно. Затова гледаме да учим децата на по-добри обноски, за приятелство и така.”, спомни си Стилиян Георгиев. Неговата дъщеря е взимала участие в традиционното риболовно състезание на язовир “Слаковци”, от което е печелила награди.

По наблюдения на риболовеца най-много кълве на язовир “Слаковци”. Причината е честото зарибяване на водоема с шаран, сом, амур и други видове риби. Условията на язовира също са добри за риболов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...