Еврейски организации възразяват срещу надписи на паметници, които признават, че в България е имало Холокост

В писмо до президента, премиера, парламента и сдружението на Общините еврейски организации настояват да не се подменя историята, която е признала, че България е спасила евреите си, съобщава Българското национално радио.

Поводът е откритата на 3 юли тази година мемориална плоча край град Неделино, напомняща за еврейската трудова група, работила в околността в периода 1941 – 1944 година. Нейният надпис съдържа определението “принудителен робски труд”. Същевременно еврейските организации припомнят, че България е отбелязана като държавата без нито една жертва на Холокоста в мемориала “Яд Вашем” в Израел. В обръщението си Юдейският патриотичен институт, Института за национална патриотична политика, Клубът за подкрепа на българската държавност “Божидар Димитров“ и Българо-еврейският научен институт посочват, че кметове на градовете, където се поставят подобни паметници, не познават в подробности историята, а това водело до финансиране с обществени средства на изопачена историческа истина и внушения, че България не е спасила своите евреи. Елко Хазан от Юдейския патриотичен институт изтъква, че такава плоча има в Брезник.

Припомняме специално за читателите на Zapadno.com, че тя беше открита на 11 май 2018 година като част от националната програма по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. В интерес на обективната истина нека си спомним, че в изказванията на официалните лица в местността „Гледан“ беше поставен акцент върху тежкия и принудителен характер на работата в трудовите групи, които са допринесли за спасяването на евреите. Тогава кметът на Община Брезник даде начало на церемонията с думите: „Позволете ми да открия днешното събитие и да ви уверя, че Община Брезник е съпричастна към всички страдания, преживени от еврейския народ. Убеден съм, че днешният ден ще накара много хора да се замислят и преоценят историческите факти. Нека това бъде началото на едно задълбочено и ползотворно сътрудничество между Община Брезник и еврейската общност в България. Добре дошли в община Брезник.”

Няколко месеца по-късно в Брезник се проведе също и научна конференция, съпътствана с изложба под надслов “Незабравените лица на спасението”. В приветствието си градоначалникът на Брезник разказа: „Когато получих предложение да изградим тази плоча, отначало не разбирах за какви става въпрос, но след това прочетох повече. Наистина видях, че това има смисъл. Радвам се, че за първи път в България такъв паметник беше изграден в Брезник. Силно се надявам никога да не забравяте, че нашият град, колкото и да е малък, е имало и хора, които не са били безразлични към съдбата на ближния си.”, каза Васил Узунов. „Това, че е имало еврейски трудови групи не е срам за българския народ. То е позор за германските нацисти, защото те са наложили тези условия”, каза през октомври миналата година представителят на управителния съвет на Организация на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти и поясни: „Спасител на българските евреи – това е българският народ и българското общество. Обикновените български хора са спасителите, които 3 години живеят със своите съседи, помагат им с каквото могат. Нито един българин не си е окървавил ръцете с еврейска кръв по време на Холокоста.“ Прочетете още по темата в публикацията: Брезничани научиха защо България трябва да се гордее от спасяването на българските евреи.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...