Електрификацията на трънското село Лялинци била подпомогната от дейност на местни младежи, които изнесли вечеринки в близки села

Безспорно в средата на 20-ти век, електрифицирането на малките населени места е било сред значимите събития за хората в онова време. От близо 70 години трънското село Лялинци е електрифицирано, а за това са помагали местни жители – кой с каквото може. Това научаваме от четвърта страница на вестник “Любаш”, издаден през 1948 година от лялинско благотворително културно-просветно дружество “Любаш” – София, предаде репортер на Zapadno.com.

Един от авторите във вестника – Крум Клинзуров, описва как една от дейностите на младежите при дружество “Любаш” е подпомогнала електрифицирането на селото. Това се случило през 1946 година, когато младежите са подготвили вечеринка, която изнесли пред жители в селата Лялинци, Велиново (тогава село Мисловщица) и Парамун. “От тия представления бяха събрани 9,000 лева. От тях 8,000 лв. бяха внесени в фонда на електрификация на родното ни село, а с 1,000 лева бе подпомогнат болен другар. По случай ранната смърт на нашия другар Стоил Йорданов младежите му издадоха некролог. През 1947 година същите дадоха една вечеринка в село Мисловщица от която имаха чист приход 2,000 лева. Сумата биде употребена за купуване на паметник на гореспоменатия починал наш другар. Дейно участие в тия вечеринки взеха: Милетко Петров, Крум Младенов, Стана С. Якимова и Крум С. Иванов.”, пише Крум Клинзуров в своята статия.

По-надолу от тази статия четем докъде е стигнало електрифицирането на селото. Идеята за модернизацията на селото с електричество е отдавнашна, но по-енергични стъпки към това са предприети след 9-ти септември 1944 година. През 1948 година в Лялинци вече е поставена селската мрежа, изграден е кантон, поставени са стълбове от населеното място до шосето Брезник-Трън, правят се и продължават дейности по изграждане на вътрешни инсталации. “На всеки случай въпрос само на дни е да се осъществи тази извънредно голяма придобивка за нашето село.”, завършва информативната статия за електрификацията на Лялинци.

Виж също...

Loading...