Млечни продукти от Трънско, Брезнишко и Земенско получиха добри оценки от микробиолози

Микробиолози от Научния център на “Ел Би Булгарикум” са направили анализ на предложените от участниците в Празника на киселото мляко кисели млека и млечни продукти и са дали своята оценка, съобщиха от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

За най-добро мляко е отличено овчето мляко на Мария Колева от трънското село Ломница, която е грабнала наградата само с една идея пред овчето мляко на Юлияна Борисова от пернишкото село Мещица. “Мария Колева се занимава с отглеждане на овце и квасене на мляко още от дете и притежава голям опит. По думите и, няма тайни за нея по отношение на киселото мляко.”, отбелязаха от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

Добра оценка са получили и овчето мляко на “Вентура Агро” от град Земен, кравето и овче мляко на Тихомир Каменов и Гергана Георгиева от трънското село Филиповци и овчето мляко на Калоян Пирков, който е земеделски производител към ханче „Парамун“.

За най-добри сирена е бил отличен кашкавалът от краве мляко на Тихомир Каменов и Гергана Георгиева. За него производителят е получил специални комплименти и адмирации от журито. “Земеделски производител „Тихомир Каменов“ и Гергана Георгиева от с. Филиповци предлагат краве и овче кисело мляко, кашкавал от краве мляко, прясното сирене.”, поясниха още от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

Добра оценка за представеното козе сирене получи и Румен Методиев от брезнишкото село Муртинци. За цялостно представяне наградата е отишла при Юлияна Борисова от село Мещица. “Млечните продукти на мини мандра с. Мещица, са произвеждат от мляко на селектирани животни, традиционни породи за региона и отглеждани свободно пасищно по древна технология, характерна за района. За продуктите си мандрата използва специално отгледана собствена закваска. Продуктите на фермата често представляват кулинарни шедьоври, достойни за гурме ценители. Специална селекция сурова сметана, прясно младо сирене, везан кашкавал със семена.”, допълниха от фондацията.

Празникът на киселото мляко “Екомилк” се проведе на 29 юни в град Трън. Множество бяха участниците, които представиха продукция от Трънско, Брезнишко, Пернишко, Земенско, Габровско и други региони на страната.

Виж също...

Loading...