Над 1 000 изпълнители, Бусинска керамика и 8-месечен участник на Църногорския събор

300 участници повече от миналата година са заявили, че ще се включат в Църногорския събор „В сърцето на Граово“, който ще се проведе на манастирските ливади над брезнишкото село Гигинци в дните от 12 до 14 юли тази година, съобщиха организаторите.

Така общият брой на изпълнителите става 1 016 – 160 професионалисти и 856 любители. Те са представители на 7 области, от 16 общини. Представители на народни читалища, музикални училища, клубове – общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и индивидуални изпълнители.

В съботния ден изпълненията на ансамбъл “Родопа”, Берковската духова музика, Гласовете на Граово, ансамбъл “Тракия” и Румяна Попова ще се редуват с участието на състави и индивидуални изпълнители от региона и страната. 10 изпълнители ще бъдат част от концерта “Гласовете на Граово”. Концертната програма на събора включва още изпълнения на Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови и Георги Гьолски.

Най-малкият участник в програмата ще бъде от народно читалище “Пробуда-1935” в пернишкия квартал „Бела вода“ – бебе на 8 месеца, което заедно със своята майка ще участва в ревюто на 100-годишни носии. Най-възрастната участничка ще бъде Василка Якимова на 93 години – разказвачка от при народно читалище “Спасовица-2008” в кюстендилското село Николичевци.

Наред с музикалната програма ще има “Алеята на занаятите”, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело и Бусинска керамика. Посетителите ще могат да видят и награждаването на животновъди-изложители, членове на “Обединени Български Животновъди”, както и съревнование по Кореш – Българска борба на пояс, които ще се проведат на 13 юли.

Тридневното събитие е с целодневна програма и много атракции за малки и големи. Включва и изложение на традиционния български поминък на Граовския край – животновъдството, представен в съвремието ни. Целта на събитието е са популяризира културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, словесният фолклор, облеклата и носиите, занаятите и духа на Граово. Негови организатори са Инициативен комитет с председател Ирена Соколова – областен управител на Перник, КРИБ-Перник, кметовете на общините в региона, общественици. Събитието се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква. Генерални спонсори са: “Асарел Инвестмънт” и Общинска застрахователна компания-Перник. Входът за събитието е свободен.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящия Църногорския събор.

Виж също...

Loading...