Нови шест огнища на Африканска чума при домашните свине са регистрирани на териротията на страната

Българската агенция по безопасност на храните констатира днес още шест огнища на Африканска чума по свинете при прасета в лични стопанство (тип заден двор) в плевенските села Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В рамките на надзора, който се провежда от Българска агенция по безопасност на храните бяха взети проби от населените места, посочени по-горе, които при изследването потвърдиха наличие на Африканска чума по свинете. От Българска агенция по безопасност на храните предприемат необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на Африканска чума по свинете. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 10 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция – 3 километра предпазна и наблюдавана зона.

Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на Африканска чума по свинете. Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, от Българската агенция по безопасност на храните проверяват сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Ведомството напомня, че транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средство, което е одобрено от контролните власти за подобни дейности. В тази връзка Българска агенция по безопасност на храните алармира населението на страната да не се поддава на изкушението да закупува животни с неясен произход. Подобни практики са изключително опасни и крият сериозен риск от бързо разпространение на заразни болести по животните, особено в епизоотична ситуация. Забранява се влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на Българска агенция по безопасност на храните, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на ведомството.

Виж също...

Loading...